Følg Ricoh Norge AS

Får kopimaskinen din papirstopp? Her er ekspertens råd om hvordan du kan unngå det

Blogginnlegg   •   nov 21, 2018 13:03 CET

De fleste av oss har opplevd det. Du har dårlig tid og skal forte deg å kopiere noen papirer før et møte. Før du vet ordet av det hører du lyden av papir som krøller seg og ser kopimaskinen blinke som et romskip. Hva gjør du? A) Setter i gang jakten på fastkjørt papir, som tar deg gjennom hele alfabetet av klaffer og hjul i maskinens indre. B) Løper avsted med halvferdige kopier og krysser fingrene for at maskinen bretter en finurlig origamifigur mens du er borte. C) Ringer utskriftsleverandøren din.

Papirentusiasten Nils Bringedal har gjennom jobben på kundesenteret til Ricoh Norge veiledet mange kunder i store og små saker. Han vil helst at du skal få slippe å forholde deg til papir som lager krøll i hverdagen og deler sine beste råd om hvordan du kan minimere et av arbeidsplassens mest irriterende problemer.

Hvorfor får egentlig utskriftsenheter papirstopp?

- Det kan være mange årsaker til at maskinen din får papirstopp, men de fleste av disse har mer med papiret og hvordan vi behandler det å gjøre, enn med selve maskinen. Dette er gode nyheter, for det betyr at du med litt basiskunnskap om papir og hvordan det skal håndteres, kan begrense antall forekomster av papirstopp, spare antall besøk fra tekniker og forlenge levetiden på maskinen din.

Hvorfor får vi oftere papirstopp om vinteren?

- Papir påvirkes, i likhet med annet trevirke, av klimaet rundt seg. Det trives best med en luftfuktighet på 40-50. Når det er vinter og kaldt ute er luftfuktigheten ofte lavere enn papiret liker. Det kan gjøre papiret statisk og få arkene til å lime seg sammen, og dette gjør at det kan stoppe seg.

- Det du kan gjøre for å redusere dette problemet er å la papiret akklimatisere seg før du tar det i bruk. Unngå å legge det i maskinen med en gang du får det i hus, vent helst til papiret har oppnådd romtemperatur.

Hva med tørt inneklima?

- For å bevare optimal fuktighet i papiret er det lurt å ikke pakke ut mer enn du faktisk trenger, samt oppbevare det i esken med lokket på. Esken og papiret bunkene er pakket i hindrer at papiret tørker ut. Magasinet på skriveren eller multifunksjonsmaskinen er tilpasset hele pakker med papir, så du trenger ikke ha åpne pakker liggende. Hvis du likevel har en pakke som har ligget åpen en stund kan du ofte se det på papiret hvis det har tørket ut. Er papiret for tørt vil du kunne se at det bølger seg litt. Har du en pakke som har ligget åpnet en stund kan en enkel forholdsregel være å fjerne noen av de øverste arkene før du legger papiret i magasinet.

Hva er viktig å tenke på når du skal håndtere papiret?

- Det som skaper mest problemer for maskinen din er papir som er skadet. Unngå å håndtere papiret mer enn nødvendig før du legger det i magasinet. Det er sjelden lurt å samle sammen rester av papir som ligger rundt omkring og legge dette i maskinen. I tillegg til at risikoen for at papiret har små skader er større, kan det også være støv og andre partikler som blir med inn i maskinen og skaper problemer.

Mange har lært at papiret skal luftes før det legges i magasinet?

- Tidligere var det vanlig å lufte papiret før det ble lagt i magasinet, det er ikke nødvendig lenger. Grunnen er at dagens papir er behandlet på en måte som gjør at det er mindre statisk. Nå er risikoen for å skade papiret større enn effekten luftingen har mot statisk elektrisitet. Ta helst papiret rett fra pakken og legg det inn i maskinen. Da ligger arkene rett og fint. Passer du også på at papirguidene inne i maskinen ligger skikkelig inntil vil det meste være gjort. 

Vil du ha mer informasjon om papir, eller råd om utskriftsløsninger kan du ta kontakt med Ricoh her: https://www.ricoh.no/kontakt/produkthenvendelse/index.html 

Vedlagte filer

PDF-dokument